Information om ishockey

Inhemskt och internationellt

Ishockey är en populär sport över hela världen. Ishockey är den näst mest populära lagsporten globalt, med över 100 länder som deltar. Det är en populär familjesport i Kanada, med både män och kvinnor som deltar i klubbar. Många skolor spelar också spelet, som ger spelare, domare och administratörer en livstid av sportiga och sociala möjligheter.

Ishockey spelas av cirka 8 000 idrottare i British Columbia, med hjälp av många frivilliga, vilket gör BC till den mest aktiva ishockeyprovinsen i Kanada. Herr- och damlandslagen och deras tränare är alla baserade i British Columbia. Landslagets träningsbas ligger i Vancouver och British Columbia är stolta över att över hälften av herr- och damlandslagsspelarna är från provinsen.

Situationen

Ishockey är en elva-manna-sport som spelas på en 100-x60-yard-plan med en 23-centimeters omkretsboll. Varje spelare får en rundad huvudsticka att spela bollen med, och Målet med spelet är att göra mål genom att sätta bollen i det andra lagets mål. Barer sträcker sig från 28 till 39 tum och väger mellan 340 och 790 gram. Målvakter skyddas med helkroppsskydd, kuddar, handskar, kickers och en hjälm, medan benskydd och munskydd skyddar utespelare.

Lagarna

Ishockeyreglerna är extremt lika fotbollsregler, förutom att spelare måste spela bollen med sina käppar snarare än med fötterna. Elva spelare består av en målvakt, försvarare, mittfältare och anfallare. Målvaktens unika position på planen gör att han kan använda både sina fötter och händer samt sin klubba. Den primära regelskillnaden mellan ishockey och fotboll är att ishockey inte har en offsideregel, vilket möjliggör ett snabbt, potentiellt högt poänggivande och spännande spel.

Ytor för att spela

Trots sitt namn har ishockey först på senare tid (sedan mitten av 1980-talet) utvecklats från en gräsplansbaserad sport till en som spelas på konstgjorda ytor. Utomhusspelet spelas på gräs och syntetiska ytor i British Columbia. ishockey är inte bara en utomhusaktivitet; den kan också spelas inomhus (sex åt sidan) på gymgolv, vilket möjliggör ett snabbare spel.

Spelets ursprung

När det kommer till ishockey kan dess rötter spåras tillbaka till några av världens tidigaste civilisationer. Det nuvarande spelet började i England i mitten av artonhundratalet och bildade den första organiserade ishockeyklubben, “Blackheath Football and Hockey Club”, 1861.

Flera regler och koncept utvecklades under de första åren av spelets tillväxt över det brittiska imperiet. Inte bara har de stora ishockeynationerna i Indien, Pakistan och Australien vuxit ur dessa grunder, utan spelet har spridit sig till över 100 länder. Som ett resultat gick ishockeyn om fotbollen som världens näst populäraste lagsport.

Sedan de olympiska spelen 1908 i London har ishockey varit en olympisk sport för män. Damspelet är ett relativt nytt tillskott, som uppmärksammades för första gången vid OS i Moskva 1980. Ishockey är värd för ett världscup för män och kvinnor och tävlingar vid andra internationella sportevenemang som Commonwealth Games.

Ishockey i Kanada har en lång och lysande historia.

I slutet av 1800-talet växte ishockey i popularitet över hela världen, inklusive i Kanada. I början av 1900-talet etablerades både ishockey för män och kvinnor och blomstrade i British Columbia. Enligt uppgifter spelade klubbar i Vancouver och på Vancouver Island regelbundet så tidigt som 1896. Skolorna började spela spelet, med den första matchen 1903 på Vancouver High School mellan ett flick- och pojklag.

British Columbia är fortfarande det främsta centret för ishockey i Kanada idag, precis som det var i början. Det betyder inte att spelet inte spelades överallt i landet. I början av 1900-talet avslöjade register bildandet av klubbar i Calgary och spelet som spelas i Toronto, Halifax och Newfoundland. Landhockey utövas och njuts i allt större utsträckning i hela Kanada.