Vad är kajaksurfing och hur fungerar det?

Om du försöker vidga dina vattensportshorisonter kan kajaksurfing vara svaret. Denna snabbt framväxande sport liknar traditionell brädsurfing, förutom att du istället för att åka på vågorna på en bräda navigerar i vågorna med en kajak.

Kajaksurfing är en ny sport som nyligen har blivit populär. Även om kajaksurfing som sport går tillbaka till 1920-talet, hölls de första evenemangen i Storbritannien på 1960-talet. På 1980-talet såg sporten öka i popularitet över hela USA och Storbritannien.

Kajaksurfing liknar kajakpaddling genom att man använder små kajakliknande vattenskotrar. Å andra sidan är surfkajaker ofta byggda av glasfiber snarare än plast, och de är böjda vid nosen och platta på baksidan. Formen på en surfkajak gör att den kan färdas i höga hastigheter, men du behöver inga stora, snabba vågor för att delta. Kajaksurfing är möjligt även i blygsamma vågor, som de som finns på USA:s östkust.

Sit-on-top kajaker, som vanligtvis används i varmare vatten, och sit-in kajaker är de två typerna av kajaker som är tillgängliga för kajaksurfare. Kajakpaddlaren måste vara kopplad till båten i båda klasserna. Spraykjolen (ett vattentätt material som bärs runt midjan för att skapa en tätning vid båtens öppning) håller paddlaren i sittande stil. Däremot måste paddlaren på ett sittande sätt spänna fast sig med höga hängslen som gör att paddlaren kan använda båten. Vanliga fritidskajaker bör inte användas för att kajaksurfa av säkerhetsskäl. Istället skulle det hjälpa om du bara använde havsspecifika sit-on-top kajaker eller whitewater kajaker med skyddande spray kjolar. Du behöver också dubbelsidiga kajakpaddlar för att hjälpa dig att navigera genom vågorna.

Kajaksurfing är en snabbt växande vattensport som ännu inte har den breda populariteten som vanliga utomhussporter som kajakpaddling eller surfing. Det kanske inte är lika populärt som andra vattensporter eftersom surfare kan vara ganska skyddande av sin gräsmatta och kajakpaddlare kan ses invadera deras utrymme. Dessutom anser många att sporten är riskabel. När du surfar är det väldigt enkelt att ta sig av din bräda, men att ta sig av en kajak när du är kopplad till den är mer utmanande. Senare kommer vi att titta på säkerhetsåtgärder för att se riskerna och hur man undviker dem.

Vi kommer också att gå igenom några tips, tricks och säkerhetsåtgärder för kajaksurfing. Men innan vi går in på tekniken för kajaksurfing, låt oss titta på de grundläggande fysikprinciperna som ligger till grund för den.

Tekniker för kajaksurfing

Om du är ny på kajaksurfing kan en sitt-on-top-kajak för två personer vara ett bra ställe att börja. Du kommer att kunna paddla snabbare med två personer, och sit-on-top kajaker är lättare att rulla ut ur om du kapsejsar. Du kan åka till en ensitsig surfkajak när du har fått lite erfarenhet.

Det skulle hjälpa om du tänkte på manövrerbarhet, hastighet och komfort när du köper en kajak. Du vill ha en kajak som reagerar på riktningsändringar och som låter dig öva säkerhetstaktik i fallet med en kapsejs. När det kommer till hastighet, vill du ha en kajak som inte är för tuff att sjösätta mot stora vågor när du surfar; annars är du begränsad till små, svaga vågor. Du behöver en kajak som är både stabil och bekväm. Kom ihåg att dina ben kommer att vara instängda under en längre tid, så välj en kajak som uppfyller dina komfortkrav. Av denna anledning väljer vissa surfare en sit-on-top kajak.

När du har bestämt dig för den bästa kajaken för dina behov är nästa sak du bör undersöka själva vågorna. Det är en bra idé att tajma slussarna innan du kommer i vattnet, så att du vet vad du kan förvänta dig när du är där ute. Håll koll på tiden mellan vågorna. Tänk på att ju mindre gapet är, desto mindre tid mellan vågorna har du. Långa perioder av dyning följs vanligtvis av långa perioder med färre vågor. Korta skurar av bågen är mer konsekventa. Börja med blygsamma vågor och arbeta dig gradvis upp till större vågor allt eftersom din upplevelse växer.