Lindsey Vonn på jakt

Lindsey Vonn är en av skidvärldens absolut största stjärnor och en kvinna som inte räds att säga vad hon tycker. Tidigare i år, i Al Senales, uttryckte hon irritation över hur sporten ser på de kvinnliga elitidrottarna – som en “ponnyshow”. Killarna ses som de riktiga kapplöpningshästarna medan kvinnorna ses som andrasortering.

Vonn är en skadedrabbad idrottsutövare. I österrikiska Schladming kraschade hon så illa i februari 2013 att hon fick föras med ambulanshelikopter till sjukhus. Samma år så slet hon sönder ett korsband och ställde in sin OS-satsning (Sotji 2014). I augusti 2015 så var det dags igen då hon i Nya Zeeland kraschade så illa att hon fick en fraktur i axeln. Dryga året senare, november 2016, så kraschade hon i Colorado och bröt armen. Men vill man vara snabbast och bäst, så måste man satsa.

Vid flera tillfällen så har Vonn uttryckt sin beundran för Ingemar Stenmark. Medierna vill gärna blåsa upp hennes jakt på hans rekord men Vonn själv talar hellre om Stenmark som en härlig person som hon beundrar.

Att få tävla mot männen är en av Vonns ambitioner. FIS är inte lika glada i tanken, de är rädda att hon bara vill ha än mer tid i rampljuset. Vonn själv säger emot, hon behöver inte mer uppmärksamhet från media men säger att det är hennes personliga ambitioner som ligger bakom. Hon tränar alltid med männen så varför inte testa hur bra hon verkligen är då hon tävlar emot dem. Hon hoppas att FIS ska ge med sig, att deras diskussioner och omröstning ska leda till en tävling i december 2018.

Apropå män så skriver medierna gärna också om vem Vonn för tillfället dejtar. Hennes relation med Tiger Woods slogs upp stort och närgångna fotografer stod ständigt redo. Relationen tog slut i maj 2015, efter tre år, men de har fortfarande en viss kontakt. Vonn var aldrig gift med Woods men hon var gift med Thomas Vonn mellan 2007 och 2011. Thomas Vonn var en amerikansk skidåkare som också fungerade som Lindseys mentor.

Född i Saint Paul, Minnesota, den 18 oktober 1984 så är Vonn en av USA:s mest framgångsrika alpina skidåkare genom tiderna. Hennes far var en lovande alpin skidåkare varför Lindsey stod i backen med skidor på fötterna redan vid två års ålder. Barndomens skidträningar ägde främst rum i Buck Hill, Minnesota, men under många år så pendlade familjen mellan St Paul och Colorado – innan man beslöt sig för att flytta till Kildow, Vail. Vonn träffade då hon var tio år Picabo Street, en skidstjärna som gjorde starkt intryck och som hon idag ser som sin förebild. Han har också fungerat som hennes mentor.

Lindsey Vonn tilldelades år 2010 Laureuspriset, priset för årets idrottskvinna i världen. Samma år så erhöll hon också priset som årets kvinnliga idrottare i USA. Det är lätt att förstå; hon har bland annat tagit hem den totala världscupen vid fyra tillfällen och tagit 77 stycken världscupsegrar. Hon är en av de, genom tiderna, största inom sin idrott och hon är inte nöjd. Jakten på Stenmarks rekord om 86 världscupsegrar är en av sakerna som driver henne.