Sveriges proffs inom hockey

Vi svenskar har verkligen mycket att vara stolta över och idrottsprestationer är definitivt inget undantag. Sverige utmärker sig som nation med jämna mellanrum och i en rad olika sporter och har så gjort i alla tider. Allra vassast är vi antagligen inom vintersporter, där vi trots allt hamnat i vårt rätta element med tanke på det kalla klimatet. En sport där vi verkligen kommer till vår rätt i är ishockey; denna lagsport som spelas på is i ett hejdundrande tempo. Detta är verkligen en fysisk sport som får fotboll att mer likna en golfrunda. Det stora intresset för hockey har gjort att vi genom tiderna haft en lång rad skickliga spelare som verkligen satt Sverige på hockeykartan. Vilka svenska toppspelare är då värda att nämna?

Peter Forsberg

Ja, det kan verkligen inte undvikas; Peter Forsberg måste nästan nämnas först. Denna toppspelare som under sin karriär mötts av stor respekt på alla nivåer, oavsett om detta varit i Elitserien, som landslagsspelare i VM eller i amerikanska NHL. Norrlänningen Peter började sin bana i Modo och kom senare att värvas till NHL, där han spelade med Philadelphia Flyers. Han har vunnit 2 OS-guld, lika många VM-guld och faktiskt också två Stanley Cup.

Bröderna Sedin

Kan man nämna två personer på samma gång? Ja, i bröderna Sedins fall kan man faktiskt det! Dessa herrar ses ofta spela i samma kedja, främst i landslagsmatcher, helt enkelt eftersom de har ett suveränt samspel. Henrik och Daniel Sedin har båda spelat i NHL och har fastnat för kanadensiska klubblaget Vancouver.

Mats Sundin

Mats Sundin, även populärt kallad “Sudden”, är ytterligare en supertalang som bidragit enormt mycket till den svenska hockeyn under sin karriär. Faktum är att han gjort fler poäng än någon annan svensk i NHL:s historia, vilket förstås säger en hel del om den talang han besitter. Mats Sundin har förutom stora framgångar i NHL (där han spelat i inte mindre än tre kanadensiska lag) också tagit hela 3 VM-guld och 1 OS-guld.

Markus Näslund

Markus föddes i Härnösand och räknas som en av de riktigt professionella svenska hockeyspelarna genom tiderna. Förutom att ha spelat för Modo i Elitserien så har han hunnit med att spela för tre olika lag i NHL: Pittsburgh Penguins, Vancouver Canucks och New York Rangers. Han var så framgångsrik i NHL att han vid tre tillfällen blev uttagen till dess All Star Team.

Börje Salming

Salming är en ganska stor kändisprofil i Sverige, inte bara i idrottssammanhang utan också vad gäller mode och liknande produkter. Börje Salming har två SM-guld i bagaget och han har hunnit med hela 46 landskamper med det svenska landslaget under sin karriär. Han har också valts till Team of the Century (2008) tillsammans med storheter som Wayne Gretzky och Sergej Makarov med flera.

Håkan Loob

Håkan är född på Gotland, men är initialt känd för sitt jobb i Färjestad BK. Internationellt känd är han dock för sitt spelande i NHL-laget Calgary Flames, där han åstadkom hela 50 mål under en enda säsong. Han har också nått stora framgångar för Sverige; inte enbart som spelare i Färjestad utan också för sina insatser i svenska landslaget Tre Kronor.