Jan Boklöv, mannen som introducerade V-stilen!

Jan, Janne, Boklöv föddes i Koskullskulle i Lappland år 1966. Han var svensk backhoppnings affischnamn under slutet av 1980-talet och i början av 1990-talet och blev bland annat svensk mästare flera gånger.

För många så är Boklöv ihågkommen för V-stilen; en backhoppningsstil som kännetecknas av att hopparen håller skidorna formade som ett V i hoppet – till skillnad mot den klassiska stilen där man hoppar med skidorna parallellt. Stilen upptäckte Boklöv av en slump då han tränade i Faluns lilla backe. Han gjorde ett fel vid uthoppet på en träning och det gjorde att skidorna gled isär och bilade ett V under honom. Resultatet blev ett hopp som var 15-20 meter längre än vad han presterat med den parallella stilen. Men det var inte en succé för Boklöv till en början, det krävdes många och smärtsamma fall innan han var mogen att tävla.

V-stilen slog igenom stort, även om många var misstänksamma till en början. Tack vare de aerodynamiska fördelarna så kunde Boklöv hoppa betydligt längre än motståndarna som fortsatt använde sig av den parallella stilen. Dock så fick han mycket lägre stilpoäng än konkurrenterna. Många var som sagt misstänksamma och man kritiserade också kraftigt den nya stilen. FIS backhoppningskommitté var inte alls glad i påhittet och kallade det för oestetiskt. Man liknade Boklöv vid en flaxande kråka. Det kom på skam – men sedan början av 1990-talet så har V-stilen dominerat sporten.

Jan Boklöv blev den 10 december 1998 den förste svensken att vinna en världscuptävling i backhoppning. Mycket tack vare V-stilen, så klart, som gjorde att han flög längre än konkurrenterna. Det skedde i Lake Placid, New York, USA. Han följde upp denna seger med en seger av den totala världscupen säsongen 1988/1989. Totalt tävlade Boklöv i världscupen under sex säsonger men han återupprepade aldrig vinsten. 1988 så tävlade Boklöv också i OS som hölls i Calgary, Kanada. Han slutade på 28:e plats i normalbacken och 18:e i stora backen. I lagtävlingen så gick det bättre, det svenska laget slutade 7:e plats i stora backen.

Tyvärr för Boklöv så blev V-stilen allmänt accepterad och då andra hoppare började att anamma den så gick det inte längre lika bra för den svenske stjärnan. Svensk backhoppning var inte heller bra på att nyttja Boklöv och hans kunskaper, man tillvaratog inte vad man hade och man blir inte profet i sitt eget land som Boklöv själv sa. Istället så var det de stora backhoppningsnationerna Tyskland och Österrike som anammade stilen och tog hem äran. De gjorde den till standard och de gjorde det bra. Sista gången Boklöv deltog i en världscuptävling var den 31 januari 1993.

Efter att ha slutat tävla så lämnade Boklöv sporten. Han tog jobb som barnskötare i Stockholm och sedan så flyttade han med familjen till Luxemburg där hans hustru hade fått jobb. Dock så har han hoppat igen, 49 år gammal så stod han på skidorna igen i backen i Falun då det var dags att göra invigningshoppet i de nya ungdomsbackarna. Naturligtvis så fick åskådarna se den karaktäristiska V-stilen. Lite nervöst var det, erkände Boklöv efteråt, det var trots allt 21 år sedan som han stod på skidor.