Charlotte Kalla och framgången

Om Charlotte Kalla

Året 1987 föddes den svenska längdskidåkaren Marina Charlotte Kalla i staden Tärendö som ligger i Pajala kommun. Charlotte Kalla har vunnit flera medaljer såsom OS-guld i Vancouver 2010 och VM-guld 2015 i Falun. Kalla blev den första svenska idrottaren att vinna individuellt guld i både OS och VM. Vidare har Kalla även vunnit guld i damstaffet samt många andra priser för hennes otroliga idrottsinsatser. Därav blev hon också utsedd, 2010, till året kvinnliga idrottare.

Charlotte Kalla beskriver sig själv som en nyfiken, målmedveten och disciplinerad person som älskar att tävla. Hennes mål, och vilket även är det som ger henne all drivkraft, är att stå högst på pallen. För henne så handlar längdskidåkning om att visa på egen drivkraft. Kalla drivs av vägen fram till pallen, hon tycker om de olika momenten som man tar sig igenom med längdskidåkning. Att träna två gånger per dag är ingen uppoffring utan hon trivs med detta och gör det gärna varje dag året runt.

Juniorkarriären och OS-åren

Kalla har som sagt vunnit många priser men det första guldet kom 2006 vid junior-VM och grenen var skiathlon på 10 km. Under detta mästerkskap så vann hon även ett silver vid staffetloppet samt ett brons under loppet på 5 kilometer. Vidare så kammade Charlotte Kalla även hem ett guld 2007 vid junior-VM i Italien. Grenen var då 5 kilometer fristil. Det året så deltog Kalla även i Sveriges damlag för stafett och vann ett silver med resten av gänget.

Kallas första OS var 2010 i Vancouver där hon kammade hem ett guld i grenen 10 km fristil. Det var ett laddat OS och under dubbeljakten slutade hon på en åttonde placering. Dock lyckades Charlotte tillsammans med Anna Haag ta hem ett silver under sprintstafetten. Det var efter dessa strålande insatser som man valde att skapa en staty efter Kalla i staden Tärendö.

Olympiska vinterspelen 2014

Charlotte Kalla deltog under OS 2014 i Sotji. Hennes första gren var skiathlon över 15 km. Hennes insatser var strålande och hon lyckades kamma hem ett silver. Man kunde tydligt se hur Kallas klassiska stil blivit allt bättre under säsongen och var därför en klar favorit redan innan loppet börjat. Guldet, som gick till norskan Marit Bjørgen, togs hem med en marginal på endast 2 sekunder. Men Kalla var inte nöjd där, utan tog också medalj i grenen 10 km klassisk stil. Det blev en silvermedalj för Kalla medan polskan Justyna Kowalczyk åkte hem med guldet.

Några dagar efter silvermedaljen så var Kalla redo för en ny gren – stafetten med det svenska damlaget. Det var en tuff match och Charlotte var kvinnan som tog sig an avslutningssträckan, med nästan 26 sekunder efter ledande lag. Men Kalla gav inte upp utan arbetade metodiskt för att ta igen sträckan och knappade in på både Finland och Tyskland som låg före. Redan efter att första varvet var avklarat så hade tiden mellan Kalla och de ledande lagen halverats och avståndet till Norge och Frankrike bakom Kalla hade ökat. Många tvekade kring vad som skulle ske men i sista hästskokurvan så lyckades Charlotte Kalla ta sig förbi de ledande lagen och på så sätt vinna stafetten med en marginal på 2 sekunder. Detta var historiskt eftersom Sverige inte hade kammat hem ett damstafettguld sedan 1960.