Emil Jönsson redo för nya utmaningar

Kort om Emil Jönssons bakgrund

Året var 1985 som Karl Emil Jönsson föddes i Sandviken. Han är idag en välkänd svensk skidåkare som valt att specialisera sig på sprint. Emil växte upp i Årsunda och har därför tidigare tävlat för IFK Mora samt Årsund IF. Från och med säsongen 2016/2017 så representerar han sin egen klubb, nämligen Anna och Emil Sportklubb. Jönsson är idag tillsammans med den välkända längdskidåkaren Anna Haag. De har alltså tillsammans valt att starta en egen sportklubb.

Som privatperson så deltog Emil Jönsson i det populära TV-programet Fångarna på fortet tillsammans med “Skidlandslaget”, vilka också kammade hem segern. Laget bestod av andra kända skidåkare så som Anna Haag, Charlotte Kalla och Robin Bryntesson.

Emil Jönssons karriär

Jönssons första medalj var ett brons inom grenen sprint under ett Junior VM 2005 men hans stora genombrott kom egentligen under säsongen 2006/2007, på internationell seniornivå. Han genomförde en sensationell insats i Finland 2006 när han vann sprintkvalet. Vidare så deltog han i VM 2007 i Japan, men lyckades inte kamma hem en pallplacering utan hamnade på en sjätteplats i sprint. Däremot i Kanade året därpå, 2008, så lyckades Jönsson ta hem en världscupseger när han vann fristilssprinten. Vidare så tog han även en silvermedalj i sprintvärldscupen 2007/2008.

Inför VM 2009 i Liberec så var förväntningarna riktigt höga, många satsade på att Jönsson skulle kamma hem många medaljer. Dock blev det inte riktigt så som Jönsson hade hoppats på, han hamnade alltför långt bak i fältet när han sprintade och åkte ut i kvartsfinal. Vid OS 2010 i Vancouver var han ytterligare en gång en av de tävlande som man trodde mest på, men blev desvärre utslagen i semifinal.

Det var under säsongen 2010/2011 som Jönsson tog hem sin allra första mästerskapsmedalj och sprint-VM. Under åren 2010-2012 tog Jönsson hem flera segrar bland annats Slottsprinten i Stockholm. Året 2012 så vann han sin tolfte världscupseger inom sprint i Canmore och fick då titeln som längdskidåkaren med flest vinster inom sprint. Vidare så vann Jönsson även en bronsmedalj i fristilssprint under OS 2014 i Sotji.

Emil Jönssons framtida karriär

Det har varit lite prat fram och tillbaka gällande Emils framtid. Under 2015 så var han med om en skada under en spint och läkarna konstaterade att Jönsson hade en bristning i höger ljumske. Detta innebar att VM 2016 inte längre stod på tapeten. Det var verkligen inte ett lätt beslut, när världscupen skulle starta endast fem dagar senare. Jönsson kämpade in i sista sekund med sin återhämtning, men man fick kalla in en reserver, Carl Quicklund, som då tog plats i truppen.

Dock är Jönsson nu startklar för svenska landslaget inom skidåkning och gör världscupsdebut för säsongen. Han är peppad och redo för nya utmaningar med den svenska truppen. Under en längre tid har han fått chansen att träna ordentligt och säsongspremiären i Gällivare visade att han är redo för nya tuffa tävlingar. Om allt går väl så kommer man inom en snar framtid att få se flera nya svenska medaljer i sprint.