Henrik Harlaut freestylar

Henrik Harlaut tillhör inte bara den svenska eliten bland freestyleskidåkarna, utan också i världen, då han har vunnit många tävlingar runt om i olika länder jorden runt. Han kommer att ställa upp i vinterspelen i OS i Pyeongchang 2018 där han ska tävla i freestyle.

Harlaut föddes den 14:e augusti 1997 i Sollentuna och började sin skidkarriär hemmavid i Väsjöbacken. Henrik vara bara fem år när han började åka skidor utför, men det var faktiskt ishockey som var hans största intresse vid den åldern. Hela familjen flyttade till Åre när han var nio år gammal, då hans bror skulle börja i en skidskola för utförsåkare, detta efter att ha sett freestyletävlingen ”Redbull Big Air” i Åre, som alla de bästa freestyleskidåkarna i världen var inbjudna till.

Vid denna tid väcktes ett stora intresse hos Henrik med fokus på alpin skidåkning, men framför allt vad gäller freestyle. Trots detta fortsatte han dock lite med hockeyn upp till han var 15 år, men det var skidåkningen som hade första prioritet.

Henrik och hans kompis Phil Casabon har under flera år anordnat en egen tävling ”B&E Invintational” i de franska alperna i byn Les Arces. Harlaut har sedan 2007 varit aktiv och tävlat för Sverige i olika tävlingar världen över.

Sedan 2012 har Henrik dessutom tävlat för landslaget i slopefreestyle, som blev en skidåkargren det året. I denna världscup kom han på första plats. Därutöver har han tävla för Sverige i OS 2014 men fick ingen medalj, men kom på sjätte plats. Däremot har han vunnit guld i Big Air och i Vinter X-games 2013 och 2014, samt silver i Slopestyle 2013.

Dessa medaljer har Henrik vunnit tack vare att han har utfört trick som aldrig hade gjorts tidigare, vilket gav honom högsta möjliga poäng (50). Ett av tricksen som Harlaut är känd för över hela världen är det så kallade buttertricket, han är en av de få freestyleåkare som kan genomföra det.

Men Henrik har nya trick i skjortärmen inför OS 2018, som han har tränat på från sitt hem i Andorra. Vilket det är, vill han inte avslöja och vad det innebär, men enligt honom själv är det ett supertrick som funkar både som ett höger- och vänstertrick.

Detta trick kommer Henrik testa, i alla falla under de olika X-games tävlingarna som kommer att arrangeras före OS i Pyeongchang, vem vet, kanske kommer det i slutändan att överraskande nog ge ett OS-guld i slutändan?

Förutom sin skidåkarkarriär så är Henrik filmstjärna då han har varit med i ett flertal filmer, som till exempel ”Road to Zion” och ”Oil & Water”. I ”Road to Zion” får man följa Henrik och hans tävlingar under 2014, genom X-games och OS samt länderna: Sverige, Finland, USA, Italien, Frankrike och Österrike.

I ”Oil & Water”, som Armada spelade in, får man följa olika freestyleåkare från olika dela av världen; dessa filmer kan vara en stor inspirationskälla för vilken idrottsutövare som helt, men speciellt för skidåkare såklart.

Henrik Harlaut har alltså många strängar på sin lyra, trots en relativt kort karriär, men vi har förmodligen inte sett det sista av honom ännu.