Petter Northug – en annorlunda skidkung

Alla som följer längdskidåkning har garanterat hört talas om Petter Northug. Denna kaxiga norrman har tagit 4 OS-medaljer och hela 16 VM-medaljer och är främst känd för sin otroliga spurtavslutning. När även längre distanser som 50 km fick masstart istället för intervallstart passade det Northug som handen i handsken. Var Northug med i täten inför avgörandet, tog han nästan alltid förstaplatsen.

Petters första år

Northug föddes 1986 i Mosvik, Norge. Redan tidigt i karriären var det tydligt att han skulle bli en superstjärna. När han var junior slogs de stora skidmärkena om att bli hans sponsor och han tog också sex guld i junior-VM. Han blev också den första junioren någonsin som lyckades vinna guld på en distans i norska mästerskapen.

Genombrottet som senior

2006 i Falun vann Petter Northug sin första världscuptävling. Jämfört med många andra längdåkare var steget från junior till senior ganska enkelt för Petter, även om han var långt ifrån lika dominant. Det skulle ta några år innan han fick sitt riktiga genombrott. Säsongen 2009/2010 vann han hela världscupen överlägset, 600 poäng före tvåan Lukas Bauer. Den nya tävlingen Tour De Ski var också bra för Northug. 2009, 2010 och 2011 kom han tvåa i touren. 2012/2013 vann han återigen den totala världscupen och 2015 vann han Tour De Ski.

I VM och OS har Northug haft stora framgångar. 2009 i Liberec blev det guld i dubbeljakten, stafetten och femmilen. 2011 i Holmenkollen upprepade han bedriften. Även Val Di Femme 2013 och Falun 2015 var mycket lyckade världsmästerskap för Northug. OS 2010 i Vancouver gav 2 OS-guld i sprintstafett och femmilen, samt silver i stafetten och brons i den individuella sprinten. 2014 i Sotji blev dock en missräkning. Där blev det bara 2 brons i sprintstafetten och stafetten, enbart på grund av att Ryssland blev av med sina pallplatser i efterhand.

Northug är en komplett längdskidåkare som behärskar både den klassiska och fria stilen. Efter VM i Falun 2015 har han guld i samtliga VM-discipliner. Att sprint infördes och att en längre distans som 50 km fick masstart har helt klart gynnat hans fruktade spurtavslutning. Ett tag verkade det omöjligt att hänga av norrmannen innan den sista kilometern. Då hade de andra åkarna nästan aldrig någonting att sätta emot när han satte in sitt ryck. Northugs spurt är nämligen såpass bra att han genom karriären har kunnat utmana sprintspecialister. Den har också varit ett utomordentligt vapen för Norges stafettlag genom åren. 2017 finns dock tecken på att Northugs karriär är på väg utför. VM i Lathi blev en besvikelse och för första gången i karriären fick han lämna ett VM utan några medaljer.

En stor personlighet

Vad som gör Northug annorlunda är hur han hanterar media och hans kaxiga uttalanden. När många andra skandinaviska idrottare tävlar i ödmjukhet, har Petter istället ofta gjort tvärtom. Han är känd för sitt enorma självförtroende, men har också skaffat många fiender på grund av att hans uttalanden kan tolkas som att de hånar konkurrenter. Många gillar heller inte hans taktik när han lurpassar längre ner i fältet och låter andra göra jobbet, för att sedan krossa dem i spurtuppgörelsen. Den största skandalen kom dock i maj 2014 när han körde onykter, kraschade med sin Audi och sedan flydde från olycksplatsen.