Marit Björgen – en svår nöt att knäcka

Om du någon gång sett norskan Marit Björgen åka skidor, så har du förmodligen förundrats över hennes insatser och hur svårt det är att stoppa henne. Ingenting verkar förgöra denna kvinna som bara kör och kör och kör.

Marits första år

Marit Björgen föddes i mars 1980 i norska Trondheim. Redan som liten älskade hon all typ av idrott som inte bara var vinterrelaterad. Handboll och fotboll stod högt i kurs men till sist blev det längdskidåkningen som segrade. Vid 9 års ålder började hon träna och första gången hon vann ett lopp var när hon var ca 15 år och åkte i Funäsdalen. 1998 kom hon med i juniorlandslaget och 1999 vann hon Rensfjellrennet på 56 km. Samma år debuterade hon i världscupen i sprint och kom på 39:e plats. Men det skulle inte ta många år till förrän hon kammade hem segern i samma sprinttävling. 2005 var hon redan en av Norges främsta kvinnliga skidåkare och blev även utsedd till landets bästa idrottare av Norges sportjournalister.

Tillfällig nedgång 2006-2008

Alla människor har svackor ibland och trots att Marit Björgen verkar outtröttlig, få även hon känna på hur det är att vara skadad eller sjuk ibland. Under åren 2006-2008 blev hon drabbad av en virusinfektion som gjorde henne allmänt krasslig en längre tid. Björgen lider också av astma.

Dock klarade hon av att ta hem en silvermedalj på 10 km klassiskt men för övrigt blev det en medaljlös säsong för norskan. Hon kom emellertid tvåa i världscupen 2007 och vann två andra världscuptävlingar. VM i Sapporo blev dock en besvikelse. Trots detta kämpade hon på och hade en liten tillfällig uppgång i början av 2008 men under loppet Tour de Ski blev hon tvungen att avbryta sin andra del. Detta medförde förlorade poäng som skulle avsluta alla chanser att vinna den totala världscupen. Säsongens slut blev dock en vändpunkt och ledde till en andraplats i Falun och en tredjeplats i Bormio.

Förändring i träningsupplägget

Kommande säsonger ändrade Marit Björgen och hennes tränare upplägget på träningen. Hennes mål var då att komma i form till VM i Liberec och börja lite långsammare för att inte vara slut när säsongen kom till sitt slut. Detta betalade sig genom hennes insatser i OS i Vancouver 2010 där hon vann hela tre guldmedaljer. Det bidrog till Holmenkollen-medaljen som är ett av Norges mest eftertraktade priser för skidåkare. Björgen vann först sprint, sedan dubbeljakt och sist stafetten i OS.

Björgen och Kalla – kollegor och rivaler på samma gång

Det har varit tre skidåkerskor som vi länge har haft ögonen på. Marit Björgen, Charlotte Kalla och Therese Jouhaug. Den sistnämnda är för närvarande avstängd på grund av doping, men Kalla och Björgen fortsätter sin resa på skidor. Sedan 2013 har de båda varit med och sprintat och tävlat om medaljerna men är trots allt mycket goda vänner. Marit Björgen vann Nordiska Öppningen 2013 före Kalla och under VM i Lahtis vann hon också strax före svenskan som tog silver. Men Charlotte Kalla vann över norskan 2017 i Ruka och visade att andra också kan slå denna outtröttliga maskin som Björgen faktiskt är.