Stina Nilsson

Stina Nilsson, numera även kallad för ”silver-Stina”, är en svensk skidåkare som är aktiv inom längdskidåkning. Hennes fullständiga namn är Täpp Karin Stina Nilsson, och hon är född i Malung, Dalarna, den 24 juni 1993. Hon började tidigt med att åka skidor och hennes resultat lät inte vänta på sig då hon redan vid fyra års ålder vann sin första tävling. Stina tränas liksom övriga damlaget av norrmannen Ole Morten Iversen och hon tävlar för IFK Mora SK.

Debuten som landslagsåkare

När hon debuterade år 2012 gjorde hon det med bravur och slutade då på en 23:e plats. Året därpå deltog hon i senior-VM och slutade på en femte plats. Då hon började sin karriär tidigt har hon redan vid 24 års ålder fyra VM-guld i juniorsammanhang, där hon deltog i både stafett och sprint. Under OS i Sotji vann hon OS-brons i sprintstafetten, tillsammans med skidkollegan Ida Ingemarsdotter, efter en mycket stark avslutande spurt på upploppet.

Stinas meriter

År 2015 tog hon silvret som gav henne smeknamnet, under VM i Falun. Hon fortsatte detta framgångsrika år med att ta flest poäng av alla skidåkare under 23 år. Senare vann hon även U23-gruppen och avslutningsvis för året tog hon i december guld när hon vann världscupen i Davos, Schweiz. Det var hennes allra första individuella världscupseger och den följde hon under 2016 upp med totalt tre individuella segrar under säsongen 2015/ 2016.

Mellan den 22 februari och den 5 mars avgjordes världsmästerskapen i skidsport i finska Lahtis. Stina var förhandstippad som en storfavorit men inledde ganska svagt med att hamna på en nionde plats på första sprinttävlingen. Därefter hämtade hon upp i de kommande deltävlingarna och slutade som bäst tvåa och tog därmed hem ett VM-silver.

Stinas sponsorer

Många framgångsrika idrottare är ett hett byt för olika företag att få göra reklam hos och Stina är inget undantag. Hon är ett riktigt populärt namn för sponsorerna att synas tillsammans med och hon är sponsrad av Vitamin Well (vitaminvatten), Lohilo (proteinglass), Volkswagen, Intersport, Visa och Holtab.

Stinas träning och metoder

Under år 2017 har Stina fokuserat på att bygga upp överkroppen för att bli starkare och ännu bättre på att staka. Stina är känd för sin tuffa åkstil och hon ger alltid allt för att ta sig fram, vilket lett till en del fall och knuffar genom åren.

Aktuellt om Stinas karriär

Trots sina många meriter är Stina bara 24 år och har fortfarande framtiden för sig inom skidsporten. Troligtvis kommer hon skörda otaliga medaljer under sin redan nu framgångsrika karriär. Hon har hitintills hållit sig relativt skadefri förutom en smärre känning av överträning under våren 2017.

Under världscupen i finska Ruka i november 2017 hämtade Stina hem segern i sprinten och vann övertygande. Hon gjorde ett otroligt bra lopp och tog greppet om startfältet redan från start och orkade hålla uppe tempot hela vägen in i mål. Hon har hittills i karriären fokuserat mest på sprint men siktar på att ständigt utvecklas inom skidåkningen och ta sig an flera distanser.