Regler för landhockey

Hockey är en populär sport i många länder över hela världen. Indien, Pakistan, Nya Zeeland, Nederländerna och Storbritannien är de bästa hockeynationerna. OS, där det har varit en av de mest populära sporterna sedan det återinfördes 1928, är sportens höjdpunkt.

Målet med spelet

Syftet med hockey är att slå en boll i ett mål med hjälp av en pinne. En poäng tilldelas en sida varje gång bollen går in i mål. I slutet av spelet utses laget med flest mål som vinnare. Om båda lagen gör lika många mål förklaras spelet oavgjort.

Spelare och deras utrustning

Varje lag har elva spelare. En målvakt och tio utespelare utgör laget. Försvarare, mittfältare och anfallare kommer att utgöra ytterpersonalen. Antalet spelare som tilldelas varje position kommer att ändras beroende på den konfiguration som används av truppen. Om ett lag försöker driva på för en seger eller en förlust, är det ganska ovanligt att de inte har någon målvakt nära slutet av matchen.

Fältet är 100 yards i längd och 60 yards i bredd. Tre linjer går tvärs över planens bredd, två 25-yardlinjer och en halvvägslinje, för att indikera för spelarna vilka områden av vinkeln de befinner sig i. Ett fyra-yard-brett mål kommer att placeras i varje ände av planen . En 16-yardlinje omger planen, och det är den enda platsen på planen där spelarna får skjuta. Om ett mål görs utanför 16-yardlinjen kommer bollen att vändas.

Hockey spelas med en hårdboll och en träpinne för varje spelare. Endast den platta sidan av ribban kan användas, och alla spelare som använder ryggen kommer att kallas för ett regelbrott. Spelarna kan vända pinnen för att slå bollen i motsatta riktningar. Spelare bär benskydd och tandköttsskydd som skydd. På grund av den ökade frekvensen av bollar som reser i deras väg, bär målvakter mycket mer säkerhet. En målvaktsuniform inkluderar en ansiktsmask, hjälm, vadderade handskar, bröstskydd och benskydd. Vissa idrottare bär också ögon- och ansiktsmasker.

Poäng

Ett mål görs när en spelare inom 16-yardområdet slår bollen mellan målstolparna och över linjen. All kontakt med bollen måste göras med spelarens klubba, och all kontakt med kroppen skulle betraktas som ett brott.

Straffhörnor, som ges när ett regelbrott begås i 16-yardområdet, kan göra mål. Det försvarande laget ställer upp på sin mållinje efter en straffhörna. När en spelare slår bollen från 10 yards på vardera sidan av mållinjen, måste alla anfallande lag vara utanför 16-yardområdet. När bollen returneras ingriper en lagkamrat för att förhindra en annan spelare från att göra mål.

Spelets framgång

I slutet av spelet vinner laget med flest mål. Varje match består av två halvlekar på 35 minuter åtskilda av en paus på fem minuter. Matchen kommer att vara oavgjord om poängen är oavgjorda efter 70 minuter.